Otroške motoristične čelade

Motoristi so večinoma odrasli, saj otroci ne morejo upravljati težkih motorjev. Tako je ponudba motoristične opreme močno osredotočena na odrasle, tem bodo na voljo različne opcije pri nakupu motorističnih čelad in opreme. Otroci, pa tudi nekateri manjši odrasli motoristi, imajo na tem področju manj sreče, saj je ponudba skromnejša. Vseeno je na voljo tudi motoristična oprema za otroke, če smo pri brskanju po ponudbi dovolj vztrajni. Predvsem otroške čelade in drugi kosi nujne zaščitne opreme so prilagojeni manjšim uporabnikom, tako da lahko tudi otrokom zagotovimo varno in prijetno vožnjo z motorjem.

Med manjšimi oziroma mlajšimi motoristi so pogosto zelo zahtevni otroci, ki želijo biti dobro opremljeni. Predvsem to velja za motokrosiste, kros čelade morajo biti zelo dobro prilagojene na nepredvidljive obremenitve na terenu, seveda pa želimo na vsakem motorju otroke dobro zaščititi. Prvi korak je izbira otroške čelade za motor, predvsem moramo biti pozorni na velikost.

Velikost otroških motorističnih čelad

Tako kot pri moto čeladah za odrasle so tudi otroške čelade na voljo v različnih velikostih. Pravzaprav imamo pogosto enake oznake, kar lahko vodi v zmedo in nesporazum – otroške številke so namreč drugačne, tudi če uporabljajo enake oznake. Veliko bolje je torej, da se ravnamo po točnih dimenzijah, ne izbiramo kar na podlagi oznake velikosti.

Kako vedeti pravo velikost čelade glede na točne dimenzije? V kolikor niste prepričani o pravi velikosti, vam pri KMC Motoshop seveda pomagamo. Najprej moramo poznati obseg glave, kar enostavno izmerimo s šiviljskim metrom. Obseg merimo na čelu nad obrvmi, tako da zajamemo celoten obseg zgornjega dela glave, ki ga bo objela čelada. Nato lahko preverimo, katere velikosti ustrezajo izmerjenim dimenzijam.

Otroške čelade za motor so izdelane v različnih velikostih, te pa pokrivajo nekaj razponov obsegov otroških glav. Velikosti označujemo z oznakami S, M in L, ki pokrivajo obsege od 49 do 54 cm, nekateri proizvajalci pa imajo tudi drugačne velikosti. Vedno preverimo, katere velikosti odgovarjajo izmerjenemu obsegu glave, bolj zanesljive so te številke.

Otroške čelade v eni velikosti

Nekateri modeli otroških moto čelad so na voljo v eni velikosti. Tu se lahko pojavijo pomisleki, saj ne moremo računati na to, da bo takšna čelada odgovarjala različnim motoristom, tudi če gre vedno za otroke. Navsezadnje so prav pri otrocih variacije v obsegu glave še posebej velike, če primerjamo otroke različnih starosti.

Otroške čelade univerzalne velikosti na te razlike odgovarjajo s prilagodljivo notranjostjo, kjer se nahajajo debelejše penaste obloge. Te lahko poljubno sestavljamo in tako spreminjamo velikost čelade, ki se posledično lahko prilagodi otroški glavi. Takšne čelade so torej idealne tudi za dolgoročno uporabo, če nas skrbi, da bo otrok čelado prerasel. Dobimo namreč penice različnih debelin, ki jih je možno enostavno zamenjati, ko otrok raste, od najdebelejše do najtanjše. Mehka notranja obloga je v vsakem primeru zelo prijetna in udobna in seveda ne vpliva na zaščitne lastnosti čelade, zato lahko tudi pri tanjših penicah računamo na popolno zanesljivost otroške čelade.